Old Ox festival arkiv

hs-blogg-old-ox-2014.ai2

27-29 Juni i Mariestad

8 konserter

25 artister från hela världen

Solo & Kammarmusik & Orkester

 

Varmt välkomna till Old Ox Chamber Music Festival 2014 – 2:a upplagan

Många är vi som ännu bär på fina minnen från förra årets premiärsuccé. Redan första året blev festivalen i det närmaste utsåld. Lovorden från både publik, artister och media strömmade över oss och vi känner oss hedrade. Detta noterades också på Statens Kulturråd som nu är ny partner till festivalen och Skandinaviens största tidning för klassisk musik utsåg Old Ox och Aurora som årets viktigaste händelse 2014.  Entusiasmen och självförtroendet är därför stor inför presentationen av 2014 års upplaga.

 

Pieter-Wisepelwey-5_03-150x150

Artisterna 2014

2013 kom 11 underbara musiker till Old Ox med Midori i spetsen. I år har vi bjudit in hela 20 st musiker och artister. Staffan Scheja som ju är kanske Sveriges mest kände klassiska musiker är en av dem och världscellisten Pieter Wiespelway och konsertmästaren från London Philharmoniska Orkester Gordan Nicolic är bara några av världsstjärnorna på festivalen.
Dessutom kommer Old Ox Chamber Orchestra, en stråkorkester på hög internationell nivå som gör att vi kan bredda festivalrepertoaren avsevärt.
Ellen Nisbeth, viola och Zlata Chochieva, piano är båda unga och har vunnit en rad stora internationella tävlingar.
Fredrik Paulsson, violin och Per Nyström, cello spelade en gång i tiden många år i Sveriges främsta stråkkvartett med världsrykte, nu tillsammans igen på scen i Mariestad. Ett kärt återförenande

ewa fröling 2

Ewa Fröling
Skådespelerska

 

 

Konserterna ihop med Eva Fröling

Med alla dessa fantastiska solister och dessutom Old Ox Chamber Orchestra gör att vi tex kan bjuda på Vivaldis – Årstiderna, Haydn – Cellokonsert, Mozart – Pianokonsert, Vivaldi – Cellokonsert.
Självklart också en rad praktverk för mindre ensembler som tex Schuberts Arpeggione sonata och älskade Trio i Ess-dur och mycket mera.
Allt kommer att presenteras och besjälas av den kände och älskade skådespelerskan Eva Fröling
Lördag på Marieholm – en kulturupplevelse för hela familjen

residens-mariestad

Marieholm

Lördag 28 juni, kl. 11.00-16.00

Aktiviteter för alla åldrar kommer att erbjudas i den vackra miljön på Marieholm. Gå på guidad visning i Residenset, se årets visningsträdgård tillsammans med studenter från Institutionen för kulturvård, utforska Marieholm med hjälp av skattkarta eller upplev Mariestads historia ”live” tillsammans med estetelever i Industrimuseet. En liten målarverkstad kommer erbjudas små och stora konstnärer med möjlighet att skapa egna kreationer. Musikskolan erbjuder prova på instrument som t.ex. fiol, saxofon, gitarr med mera. För den som gillar krocket i det fria kommer en krocketturnering att äga rum på residensets baksida medan ljuv musik spelas från Missionskyrkans brassensemble. Det ryktas att Mariestads grundare hertig Karl kommer att övervaka sitt älskade Marieholm under dagen. Vi reserverar oss för vissa förändringar.

 

 

Old ox Festivaslpub á la Mumma

God musik måste såklart kombineras med lika god mat och dryck. I år finns därför en fin festivalpub på residenset med härlig servering av allhanda godsaker. Driften står Mumma för och kommer också att finnas i pauserna vid Domkyrkan.

Inte nog med det, under våra Brunchkonserter så står Norrqvarn för de kuldinariska läckerheterna.  Norrqvarns matfilosofi går ut på att lyfta de lokala råvaror som finns runt om oss i Skaraborg, och vi har ett stort skafferi att plocka ur!

.

 

Old Ox !?

mariestad120918

Klassisk musik och kulturarv. Symbolen för musikevenemanget – ett tjurhuvud – anspelar på Mariestads kommunvapen, förklarar regionens kulturnämndsordförande Alex Bergström (S). – Alla Mariestadsbor har ju i sitt kommunvapen en röd oxe, då förstår man vad det handlar om – att ta tillvara det gamla kulturarvet som finns här i staden tillsammans med klassisk musik.

”Då borgarne i den nyanlagda staden infunno sig hos hertig Karl på Marieholm, att af honom begära ett vapen, denne vid en blick genom fönstret ut öfver Tidan fick se en oxe simmande öfver ån, hvilken tillfällighet sålunda gaf upphof till vapnet”

 

 

Aurora Chamber Music

f6b4a31b03a49cef69d6131c5fce22d0856bdeAurora Chamber Music är arranger av Old Ox Chamber Music Festival. Aurora är en i flera avseenden ledande internationell arrangör på området. Aurora startade i rollhättan/Vänersborg 2006 och har med dessa kommuner genomfört inte mindre än 28 festivaler. Trollhättan/Vänersborg är stora partners till verksamheten och deras engagemang och stöd är i alla avseenden helt avgörande för Auroras drift och utveckling.

 

Biljetter

2013 fanns en del tekniska barnsjukdomar i bokningssystemet som i år skall vara tillrättat.
Festivalpasset blev hett eftertraktat förra året så självklart finns det i år också. Eftersom det är fler konserter denna gång så är priset 1900kr (=30% rabatt). 2013 var motsvarande rabatt 20%.
Dessutom introducerar vi ett efterfrågat Festivalpass – Dubbel som gäller för 2 personer.
Biljetter och Festivalpass finns nu att köpa i menyn uppe till höger eller på biblioteket i Mariestad.
Vi rekommenderar alla att boka i god tid då vi vet sen förra året att det kan bli slutsålt

Konsertprogram skriv ut här knapp

 

 

 

 

Varmt välkomna hälsar


Ola Larsson
General Manager +46 (0)70 654 12 50
ola.larsson@aurorachambermusic.com


Per Nyström
Artistic director +46 (0)708 19 43 47
per.nystrom@aurorachambermusic.com